Geplaatst op
De meesten zullen bij de meubelbranche niet direct aan software denken. Toch kan dit een cruciale rol spelen bij het efficiënter inrichten en uitvoeren van de alledaagse processen. Enterprise Resource Planning (ERP)-software ondersteunt bij voorraadbeheer, projectmanagement en het in kaart brengen van uw alledaagse processen.
ERP voor de productiesector
Als onderdeel van de productiesector kent de meubelbranche talloze processen die op dagelijkse basis goed in kaart gebracht moeten worden. Zo moet u te allen tijde weten waar en wanneer uw materialen in het magazijn aanwezig zijn. Als dit niet duidelijk in beeld is, bestaat de kans dat u niet altijd aan een klantvraag kan voldoen.
ERP-software is in staat om deze processen in kaart te brengen. Zo bent u op de hoogte van alles dat zich binnen uw bedrijf afspeelt en weet u ook waar eventuele ruimte voor verbetering is.
Functies van ERP-software
Ieder ERP-systeem is op een andere manier ingericht. De volgende drie functionaliteiten zijn echter onmisbaar in ieder systeem:
- 1. Centrale database. Alle bedrijfsgegevens worden samengebracht binnen dezelfde centrale database, waardoor de verschillende afdelingen efficiënt met elkaar samen kunnen werken.
- 2. Realtime gegevens. Door alle relevante en de meest recente data samen te brengen, heeft iedere gebruiker te allen tijde toegang tot dezelfde gegevens.
- 3. Automatisering van activiteiten. Het automatiseren van uw werkzaamheden zorgt ervoor dat u de focus kan leggen op andere belangrijke zaken.
Modules
Naast deze onmisbare functies heeft u doorgaans de mogelijkheid om het ERP-systeem in te richten op basis van de eisen en wensen die u ervoor heeft. Laten we eens kijken naar de meest kenmerkende functionaliteiten voor de meubelbranche:
Voorraadbeheer en inkoopmanagement.
Het beheren van de voorraad is van cruciaal belang voor de meubelbranche. U wil dat uw materiaal te allen tijde op voorraad is om te voldoen aan klantvragen, maar wil tegelijkertijd ook niet onnodig opgeschept zitten met een overvloed aan middelen. De modules voor voorraadbeheer en inkoopmanagement zorgen er dan ook voor dat u deze processen duidelijk in kaart brengt en eenvoudig kan beheren.
Veel productiebedrijven kiezen in dit geval voor een Warehouse Management Systeem (WMS), dat echt specifiek is ingericht op het efficiënt beheren van een magazijn en de bijbehorende voorraden. Het WMS maakt in dat geval onderdeel uit van de overkoepelende ERP-omgeving.
Projectmanagement.
Veel productiebedrijven werken in projecten. Om deze in goede banen te kunnen begeleiden, is het van groot belang om dit via geschikte software in kaart te brengen. Zo heeft u een duidelijk beeld van de kosten, algemene voortgang en de verwachtingen. Functies van de module voor projectmanagement zijn doorgaans als volgt:
- Hiermee verzekert u dat de middelen zo efficiënt en effectief mogelijk worden ingezet.
- Aan ieder project hoort een budget gekoppeld te worden. Hierbij moet men rekening houden met de kosten van zaken als opslagruimte, personeel, materiaal en andere benodigdheden. Deze functie stelt u in staat om het budget te bewaken.
- Omdat niet iedereen op hetzelfde moment en vanaf dezelfde locatie aanwezig zal zijn, is het belangrijk om een omgeving te creëren waar men updates kan delen, of vragen kan stellen.
- Een project valt of staat met een goede planning. U moet zicht hebben op de gang van zaken, zodat u waar nodig kan bijsturen.
- Omdat wellicht niet iedereen fulltime aan het project zal werken, is het van groot belang om vast te leggen hoeveel tijd iedere deelnemer aan het project besteedt. Zo kan u achteraf ook evalueren of dit volgens het plan is verlopen.
- Resource management. Hiermee bent u in staat om alle stappen van het project in te plannen en te verdelen.
Gerelateerd: “Planning software voor uw projecten”